Papier

Papier is de meest gebruikte drager om je boodschap over te brengen of om de inhoud te beschermen bij verpakkingen. Je kan ze indelen in verschillende categoriën: handgeschept papier, gestreken (glad oppervlak), ongestreken (ruw oppervlak), tekst & cover (speciale papiersoorten), vlakkarton (sulfaat, GC1, GC2, GD, …). Een juiste papierkeuze is van cruciaal belang om de … Read more

Mailing

Een mailing kan op naam of naamloos. Bij de eerste spreekt men van een direct mailing. In België wordt deze meestal verdeeld door de Post. Bij de naamloze spreekt men van een bus-aan-bus verdeling. Hiervoor zijn 2 grote spelers in België: De Post en BD-MyShoppi. Vraag zeker de mogelijkheden bij je drukker en of hij … Read more

Tabaanduidingen

Tabs dienen om een hoofdstuk, productgroep, … aan te duiden in een boek of ringmap. De meeste tabs zijn rechtoekig (soms met afgeronde hoeken) of rond. Zo vergroot je het overzicht en het gemak voor de eindklant een stuk, waardoor jouw cataloog meer geraadpleegd wordt. Ronde tabuitsparingen noemt men duimgrepen.

Ronde hoeken

Ronde hoekjes kunnen aan het drukwerk aangebracht worden door een stansmes. Hier kan je kiezen tussen heel veel verschillende diameters van de hoek en worden de blaadjes 1 voor 1 gekapt. Je kan ook gebruik maken van een standaard diameter. Hier worden de bladen (reeds op eindformaat) met meerdere tegelijk voorzien van één of meer … Read more

Pancarte

Pancartes bestaan in allerlei vormen, groottes en materialen. Veelal gebruikt zijn dibound, forex, plexi, honingraadkarton en bekleefd grijskarton. Dikwijls krijgen ze een voetje zodat ze kunnen rechtstaan. Bij kartonnen pancartes kunnen de randen van het opgekleefde papier overgevouwen zijn, zodat je aan de zijkanten het grijskarton niet ziet.

Folder

Een folder is een bedrukt vel papier die na het drukken enkel nog gesneden en gevouwen wordt. De vouwwijze kan zeer simpel zijn of zeer verrassend, afhankelijk van de manier waarop men de boodschap wil overbrengen en welke uitstraling men wenst te geven. De meeste gebruikte plooiwijzes zijn zigzag, kruis- of rolvouw.

Etiketten

Etiketten zijn in de loop van de tijd veel veranderd qua look & feel. Oorspronkelijk dienden ze enkel om informatie weer te geven. Nu gebruikt men ze echt als marketinginstrument. Hoe mooier het etiket, hoe duurder men het product kan verkopen. Verschillende dragers zijn mogelijk: papier, vinyl, kunsstof … Al dan niet zelfklevend of gegomeerd.

Bierviltjes

Een bierviltje dient om onder een glas te leggen, zodat er geen vlekken komen op de tafel. Meestal zijn bierviltjes rond of vierkant met een diameter tussen de 9 en 10 cm. Het meest gebruikt is het natuurwit bierviltkarton, maar probeer gerust ook eens een ander karton, als het maar een zuigend en ruw karton … Read more

Zwitserse binding

Bij een zwitserse bindwijze wordt er een garenloos of genaaid boekblok geproduceerd. Deze boekblokken worden omstrookt met linnen en vervolgens vastgekleefd op pagina 3 van de omslag. Bij een garengenaaide versie kan het linnen ook worden weggelaten. Het grote voordeel is dat het boek makkelijker openlegt bij deze bindwijze.

Zwelinkt

Zwelinkt is meestal doorzichtig en wordt aangebracht door middel van warmte (thermografisch) of door digitale drukpersen. Hierdoor komt de inkt in reliëf te liggen wat een extra cachet geeft aan je drukwerk. Bij gestreken papiersoorten kan men kiezen tussen de twee technieken, bij ongestreken papier kan enkel de thermografische techniek.