Puntgaaf nieuws

Welkom Amaat

1 maart 2024
Amaat

Amaat Dejaegher komt ons team vandaag vervoegen. Bij vele mensen in de drukkerij-branche doet zijn naam een belletje rinkelen. Hij was de oprichter van drukkerij Dejaegher en zaakvoerder van Letterpress.eu. Na een omzwerving van enkele maanden bij de papierfabrikant Fedrigoni, komt hij onze rangen vervoegen. Met zijn kennis en ervaring is hij de ideale man om alles mooi in te plannen en de finale kwaliteitscontrole te doen.

Van harte welkom.

Snoepjestijd

25 februari 2024
Snoeptaart

Op 25 februari mochten wij getuige zijn van de grootste snoepjestaart ter wereld.

Deze had een basisoppervlak van 10 x 10 meter en een hoogte van 6,8 meter. Wat waren we blij hieraan te mogen meewerken in de vorm van sponsoring met de doosjes, waarin de stukjes van de taart verkocht werden voor het goede doel. Het event vond plaats in Waregem Expo tijdens de jaarlijkse beurs van Ameel Candyworld. Wij mochten zelf een stand op de beurs plaatsen voor het promoten van de doosjes van Foroprint, tussen de standjes van de vele leveranciers van Ameel. Het was een echte kruisbestuiving. Wij leerden van alles bij over snoepwaren en konden de andere standhouders en bezoekers oplossingen bieden voor hun verpakkingen. Dit smaakt naar meer.

https://ameelcandyworld.be/nl-be/

5-jarig bestaan PUNTGAAF – Opendeur

22 februari 2024

Op 22 februari vierden wij ons 5-jarig bestaan. Wij gooiden onze deuren open en mochten meer dan 200 mensen verwelkomen. Eerst was het de beurt aan de creatievelingen. Zij konden verschillende sessies volgen:

 • Een demo op de Komori offsetpers met deskundige uitleg van Stef Hauben
  https://www.komori.eu
 • Adobe: Dimitri van Lab9 legde uit hoe de geïntegreerde artificiële intelligentie in de verschillende Adobe programma’s je ontwerpwerk kan vereenvoudigen.
  https://lab9pro.be/nl
 • Sofie van Payprus toonde aan dat duurzaamheid en mooi papier hand in hand gaan.
  https://www.papyrus.com/nlBE/
 • Onze partners van Snel kwamen alles uiteenzetten over de verschillende vormen van boekbinden.
  https://www.snel.be/nl/
 • Paul Hermans gaf een deskundige uitleg bij onze demo’s over folie- en blinddruk.
  https://www.hermans.biz

‘s Avonds vervoegden onze buren, klanten, collega-drukkers en familie ons. Onze Eerste Schepen heette iedereen welkom en er volgde een leerzame rondleiding. Daarna wisselden we van gedachten uit en genoten nog van een lekker drankje en hapje.

Dank aan Pol Cosmo, die als een soort curator deze dag bijwoonde en mee kleurde. Uiteraard ook bedankt aan alle sprekers en alle aanwezigen. Een extra dankwoord gaat uit naar alle medewerkers van Puntgaaf die deze dag met volle overgave hebben voorbereid en de passie van Puntgaaf uitstraalden op die bijzondere dag.

De doosjes van Foroprint

1 januari 2024
Logo Foroprint

1 januari, de start van een nieuw jaar. Bij deze willen wij jullie dan ook allemaal een fantastisch, gezond en fijn 2024 wensen. Deze 1 januari 2024 luidt voor ons de start van een nieuwe samenwerking in: Cartonnage Foroprint komt onze rangen vervoegen. Na jarenlange samenwerking met de verschillende generaties Neyrinck, worden ze nu echt familie. Foroprint produceert alle soorten verpakkingen in vlakkarton. De specialiteit: doosjes voor pralines en chocolade. Hun kennis en kunde zal zeker een grote meerwaarde betekenen voor ons. In de zomer zal de volledige productie van Foroprint verhuizen naar Vichte. Door deze overname maken wij de cirkel rond en kunnen nu echt àlle drukwerk op papier of karton aanbieden met de nodige kennis.
Welkom, Iwein, Kurt en Stefaan. We hopen dat jullie zich snel thuis voelen.

Tweede drukacademie: Foliedrukkunst

3 oktober 2023
Folie_Micro embossing

Voor onze tweede drukacademie ‘foliedrukken’ nodigden wij vanzelfsprekend Christophe Vaningelgem uit. Hij kwam ons haarfijn uitleggen welke foliedruktechnieken bestaan en wat alle mogelijkheden zijn. Zelf waren wij ook wat blij dat duurzaamheid ook bij de grootste producent van folietransfers Kurz een hot topic is. Zo worden sinds een jaar de resttransfers opnieuw gebruikt en wordt het klein beetje afval dat overblijft, omgezet in energie.

Na de vragenronde en de snuisterronde tussen de vele modellen, demonstreerden onze meesterfoliedrukkers Wim en Peter foliedrukken op verschillende dragers, met en zonder (micro)embossing.

Na een afsluitende babbel, een drankje en een biologisch hapje van Lekker Anders uit Deerlijk,  zagen we veel blije gezichten huiswaarts trekken.

www.kurz.nl

Start van onze nieuwe kalender.

2 september 2023
Fréderic Deschamps

Intussen is het een traditie geworden. Ieder jaar produceren wij in samenwerking met een kunstenaar en een papierleverancier een bureelkalender. Dit jaar kozen we als kunstenaar Fréderic Deschamps en als papierleverancier Papyrus. We gaan als volgt te werk: de papierleverancier levert het papier, de kunstenaar stelt zijn kunstwerken ter beschikking en en wij drukken in samenspraak met de verschillende partijen de kalender. De papierlevereancier en Puntgaaf geven dit kleinnood cadeau aan hun klanten en ontwerpers, als teken van appreciatie. De kunstenaar verkoopt een aantal kalenders voor het goede doel. Dit jaar werd gekozen voor de Zandberg (https://www.kunstwerkplaatsdezandberg.be).
Ook zin om mee te werken aan één van de volgende kalenders? Neem zeker contact.

De kalender van 2024 kadert in een 6 weken lopende performance in SMAK Gent. Frédéric deed er een dynamische actie waar hij de toeschouwer uitnodigde mee deel uit te maken van de creatie van zijn mysterieuze wereld. Hij bereidde 12 sculpturen voor, door geplooid papier te laten rillen. Hij voorzag de sculpturen van 12 begrippen die het thema tijd aanraken. Aan de hand van deze twaalf steekkaarten, reflecteert hij op een vrije, associatieve manier over ‘tijd’ in zijn breedste vorm. Als een soort tarotkaarten-lezer creëerde hij een poëtische woordenvloed met de begrippen, gekozen door de toeschouwer. Tenslotte nodigde hij de toeschouwer uit de kaarten te plooien tot sculpturen en ze in de ruimte een plek te geven.

Tools4Schools

5 april 2023
Stand_SchoolForTools

Onze eerste deelname aan de beurs in Vlaanderen voor alle schoolmaterialen en -diensten.
Zelf waren we wat onder de indruk. We stonden versteld van het grote aanbod, zowel van diensten als producten. Uiteraard zetten wij er de schoolagenda’s en lesboeken van Be-Emka in de kijker. Veel geïnteresseerde leerkrachten en directies passeerden aan onze stand. Vooral de mogelijkheden voor het drukken en afwerken van zelfgeschreven lesboeken vielen in de smaak. Afsluiten deed ik met een gezellige babbel met een voormalige directeur van mijn lagere school …

Overname Be-Emka en samenwerkingscontract met Imprimerie Snel

1 oktober 2022
LOGO BeEmka

De eerste september voelde voor ons aan als een eerste schooldag. We werden uitgenodigd door de heren Soubras en Dooms om even samen te zitten in hun drukkerij in Luik. Wij waren al gauw onder de indruk van hun fantastische boekbinderij en hun hoogwaardige kwaliteit van offset- en digital drukwerk. Onze liefde voor mooie boeken groeide alweer een beetje meer. Een week later kwamen zij dan bij ons op bezoek om de vele veredelingstechnieken te bekijken. Samen bezochten wij dan hun afdeling Be-Emka in Kruisem. Al gauw werd duidelijk dat we elkaar perfect aanvullen. Wij namen
Be-Emka over van hen en implimenteerden deze afdeling bij ons. Op 1 oktober tekenden wij dan een verregaand samenwerkingsakkoord, waarbij we beloofden elkaar aan te vullen en te helpen waar we konden. Het begin van een
hopelijk lange samenwerking was geboren.

Kalender 2023 volop in voorbereiding

1 juni 2022
Fedrigoni papier

Zo blij als een kind in een snoepjeswinkel waren we vandaag, nadat we samenzaten met Katrien Maes van Fedrigoni papers en de kunstenares Maud Bekaert van ‘Letters in Steen’.

Dit voelt aan als de perfecte match, een perfecte typografie op een subliem papier. Nu al benieuwd naar het resultaat van de kalender. Maud Bekaert koos als goede doel dit jaar voor NumberOne in Zuid-Afrika.

www.maudbekaert.be

https://specialpapers.fedrigoni.com/

Drukacademie Green Event in samenwerking met Gmund en Bpost

16 mei 2022
Drukacademie

Op 16 mei mochten wij Tennie van Gmund en Tatjana van Bpost verwelkomen voor onze eerste Drukacademie. Het thema: duurzaamheid. De grote opkomst bewees dat dit zeker een thema is die leeft. Na een hapje en een drankje vlogen we er meteen in. Wat was Tennie een spraakwaterval, die net als wij een voorliefde heeft voor papier. Ze bewees dat mooi papier hand in hand kan gaan met duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld de BioCycle reeks van Gmund of de Gmund Used. Ook bijna al hun papiersoorten hebben het Cradle-To-Cradle certificaat.

Vervolgens nam Tatjana van Bpost, auteur van het boek ‘The Power of Post’, het woord.

De kracht van een gerichte mailing is vele malen sterker dan een e-mailing. Gedrukt op het juiste papier met de juiste druktechniek en doelgericht verstuurd,  is dit bovendien veel duurzamer dan een elektronische mailing.

Aflsuiten deden we met een veganistisch hapje ter plaatse bereid door Lore Snauwaert.

Dank voor jullie grote opkomst en enthousiasme! Voor herhaling vatbaar.

https://world-en.gmund.com